Lipoedeem

Wat is lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van vaak de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

  • Hormonale factoren
  • Overgewicht
  • Teveel of verkeerd eten
  • Te weinig spierarbeid
  • Aanwezigheid van lymf- of veneus oedeem

Medi Slimcare

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend consult.

Afspraak maken

Veel gestelde vragen

Hoe krijg je lipoedeem?

De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen.
Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake te zijn van een minder sterk bewegingsapparaat: banden van enkels, voeten en knieën zijn zwak, er is vaak verminderde spierkracht en het ondersteunende bindweefsel is slapper. Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lipoedeem zijn:

Hormonale factoren

Lipoedeem blijkt in families vaker voor te komen: moeder, oma of tantes hebben ook dikke benen. Daar wordt dan wel over gezegd dat “wij nu eenmaal zo zijn gebouwd”. Het lijkt dat hormonale factoren een rol spelen en dat lipoedeem meestal tot uitdrukking komt in perioden van hormonale veranderingen: de puberteit, rond een zwangerschap of overgang.

Overgewicht

In de praktijk komt het dikwijls voor dat vrouwen niet alleen lipoedeem hebben, maar dat zij tevens lijden aan andere aandoeningen als overgewicht, obesitas, diabetes. Er wordt geschat dat 70% tot 80% van de lipoedeem patiënten overgewicht hebben. Daarnaast worden hartklachten en veneus oedeem (vocht dat zich ophoopt door een slecht functionerende bloedcirculatie) regelmatig gezien.
Dit maakt de behandeling gecompliceerd, want eerst moet worden vastgesteld welke aandoeningen bij een patiënte een rol spelen en aan welke aandoening prioriteit moet worden gegeven. Door de complexiteit van factoren kan het stellen van de diagnose soms lastig zijn.

Teveel of verkeerd eten

Een dieet luistert nauw: om een gezond gewicht te behouden moet net zoveel voedsel worden gegeten als er door het lichaam wordt verbrand. De balans is hierbij erg belangrijk. Medi Slimcare kan de voedingsgewoonten bespreken en helpen om een evenwicht te bereiken tussen calorie-inname en calorieverbruik. Op eigen gezag een crashdieet volgen kan schadelijk zijn voor het lichaam, de organen hebben een minimale hoeveelheid voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Te weinig spierarbeid verrichten en/of te lang zitten of staan

Spieren die worden gebruikt, hebben brandstof/energie nodig. Wanneer spieren weinig worden gebruikt, neemt de spiermassa af en daarmee de spierkracht. Er wordt geschat dat lipoedeempatiënten gemiddeld 30% minder spierkracht hebben. Minder spierkracht leidt tot inactiviteit.

Aanwezigheid van veneus of lymfoedeem

Minder spierkracht leidt tot afname van de pompfunctie van het lymfsysteem. Helaas is het lichaam zo gebouwd dat er meer vet afgezet wordt in het weefsel wanneer de lymfstroom vertraagd is. Hierdoor verergert het lipoedeem; de patiënt komt in een negatieve spiraal.

Wat zijn de verschijnselen?

Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit en dan vooral aan de onderbenen, binnenkant van de knieën, dijen, heupen en soms ook aan de onderarmen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug. lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan, maar in de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden, vooral als er sprake is van overgewicht. De vetcellen bij lipoedeem zijn namelijk vergroot en ze kunnen een dubbele kern hebben. Deze vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die wel door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt

Bij lipoedeem kunnen geen deukjes in de huid worden gedrukt. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond ‘sinaasappelhuid’ of ‘cellulitis’ genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen gemakkelijker bloeduitstortingen optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, komen vaak voor. Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem. Bij lymfoedeem is pijn een weinig voorkomende klacht.

Wat zijn de klachten

Vrijwel alle patiënten klagen over een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig voor druk van buitenaf ( ‘pijn bij het dragen van steunkousen’).
Een koud gevoel, voornamelijk van de onderbenen, enkels en voeten, is een andere voorkomende klacht. In de loop van de dag nemen de oedeemklachten toe, vooral bij warmte.

Patiënten klagen vaak ook over moeheid. Lichamelijke inspanning blijkt dan moeilijk te zijn. Overigens is een patiënt zich dat vaak niet eens bewust en vindt men zelf dat de spieractiviteit ruim voldoende is.

Na lang staan en/of zitten kan aan het eind van de dag enige zwelling van de voeten optreden. Blijvende zwelling van de voeten kan wijzen op een beginnend, bijkomend veneus of lymfoedeem. Hoog leggen van het been doet bij lipoedeem de klachten niet afnemen. Bij veneus of lymfoedeem juist wel. Langer bestaand lipoedeem en overgewicht kunnen een extra belasting betekenen van de gewrichten. Daardoor komen voet-, knie- en heupklachten bij lipoedeem vaker voor dan bij personen zonder lipoedeem.

Wat is de behandeling?

Behandeling van lipoedeem is geen eenvoudige zaak. Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld waardoor mensen bijvoorbeeld vetzucht wordt aangepraat en allerhande diëten worden geadviseerd zonder resultaat. Soms krijgen mensen onjuiste adviezen. Daarom is een correcte diagnose de eerste stap naar een goede behandeling.

Voor cliënten die de diagnose hebben gekregen biedt Medi Simcare de mogelijkheid om de vetcellen te doen laten slinken. Hiervoor gebruiken we speciale apparatuur en bedienen we onze meest dankbare doelgroep. Immers, op een operatie na, is het niet mogelijk om de omvang van benen te doen laten verminderen. Daarnaast worden deze cliënten ondersteund met een passend voedingsadvies uitsluitend gericht op lipoedeem. Maak direct online een afspraak voor een intake gesprek en behandeling. Telefonisch kan natuurlijk ook 072-7920297 of via Whatsapp 06-12123039

Johan,, 46 jaar. Een jaar geleden was ik het zat. Ik heb het roer omgegooid. Ik eet gezond en beweeg regelmatig. Maar toch bleef ik met een hardnekkige vetrand rond mijn buik lopen. Wat ik ook deed aan sporten en gezond eten. Niets hielp. Maar door Medi Slimcare ben ik definitief van dit probleem verlost. Ik loop de komende zomer een stuk lekkerder rond in mijn zwembroek

Johan

Ik heb mijn hele leven al veel te brede heupen tov mijn middel. Altijd gezeur met goed passende broeken. Daar ben ik nu definitief vanaf! Want het komt niet meer terug. Als ik dit eerder had geweten….”(

Jolanda

Ada is 55. Na de overgang bleef ik mooi zitten met die hardnekkige vetzone op mijn buik en heupen. Wat ik ook deed, niets hielp. Maar nu ben ik zo blij dat ik mij heb laten behandelen met cryolipolyse. De Clatuu heeft mij definitief verlost van mijn vetzone. Dat had mij normaal gesproken nooit gelukt.

Ada

snel gezond slank